UV ışını, insan sağlığını tehdit eden bakterileri,virüsleri ve diğer mikroorganizmaların dezenfeksiyonunda kanıtlanmış bir teknolojidir. UV ışınının en büyük antimikrobik etkinliği 250-260 nm (253.7 nm) dalga boyu bölgesindedir. Bu dalga boyu, DNA tarafından en etkin şekilde absorbe edilen dalga boyudur. Ultraviyole (UV-C) ışığı, nükleik asitleri tahrip ederek ve DNA’larını bozarak mikroorganizmaları öldürür veya etkisiz hale getirir, böylece hayati hücresel işlevleri yerine getiremez ve üreme döngüleri kırılarak çoğalmaları engellenmiş olur.
UV antiseptik lambalar uzun yıllar boyunca hastanelerde, bakım evlerinde, laboratuarlarda hijyen ve temizliğin en önemli olduğu birçok kuruluşta hava ve yüzeylerin dezenfeksiyonu için kullanılmaktadır. Mevcut Coronavirüs salgınında UV ışık , yayılmayı azaltmaya ve kontrol etmeye yardımcı olmak için mevcut birçok teknolojiden sadece bir tanesidir.
Sabit olarak ana gövde duvara monte edilerek kullanılan UV dezenfeksiyon cihazımız hem gece insan olmadığı zamanlarda ortam ve yüzey dezenfeksiyonu hem de gündüz insan varlığında ön kapağın yönü değiştirilerek hava dezenfeksiyonu içinde kullanılabilir. Bu konuda dikkat edilmesi gereken husus direk olarak insan cildine ışığın nüfuz etmemesi ya da çıplak gözle direk bakılmaması gerekmektedir. Bu sebepten kapağın yönünü değiştirirken cihaz kesinlikle kapatılmalıdır.
Medikal sektörler başta olmak üzere lokantalar, pastaneler gibi küçük ölçekli gıda imalathaneleri vb… tüm alanlarda ortam ve yüzey dezenfeksiyonu amacıyla kullanılabilir.
Cihaz yerden 2-2,2 mt arasında bir yüksekliğe yerleştirilir. Direk ışımalı durumda odada kimse bulunmamasına dikkat edilir ve ipli anahtarı ile açılarak ortamdan çıkılır.eğer ortamda insan var iende hava dezenfeksiyonu için kullanılmak istenirse ön kapağın yönü değiştirilerek lambanın direk ışıma yapması engellenir ve sadece hava dezenfeksiyonu için kullanılır. Oda içerisinde bulunan hava ısındıkça yükselecek ve beraberinde mikroorganizma taşıyan damlacıkları da yukarıya taşıyacaktır ve bu mikroorganizmalar UV ışığın etki alanına girecektir. Bu durumda Üst hava ışımalı durumlarda sadece hava dezenfeksiyonu sağlanırken , direk ışımalı durumlarda hem hava hem de yüzey dezenfeksiyonu sağlanacaktır.
Ortam kirliliği gibi durjmlar UV ışığın yayılmasına engel olacağından UV lamba her 2 haftada bir alkol bazlı bir dezenfektan ile silinmelidir. Ayrıca bu lambalar ömürlü lambalar oluğundan dolayı belirli sürelerde değiştirilmesi gerekmektedir. (9000 saat -12 ayda bir gibi…)
Ortalama 15-20 m2 lik bir oda için 15 wattlık bir cihaz yeterli olacaktır.